A közvilágítás közérdek

A mai napon a közvilágítás fejlesztése érdekében az E.On képviselője keresett fel. Tájékoztatott a ledvilágítás előnyeiről és a hátrányairól, valamint a fejlesztés költségeiről.
A településen található 524 lámpa kicserélésével 50%-os energia megtakarítást tudnánk elérni, azonban a mellékutcákban a lámpatestek 70 méterre találhatók egymástól, ezért az elfogadható ledes megvilágítás érdekében kb. 300 db új lámpatest szükséges, összesen tehát 828 db bővítésére lenne szükség.

Ez több, mint 86 m Forintos fejlesztési igényt jelentene. Annak ismeretében, hogy most fejeztünk be egy 6,4 m Forintos fejlesztést (Dobó I. utcában 10 lámpaoszlop és lámpa kialakítása, a Kossuth L. utcában az óvoda előtti közvilágítás fejlesztés, az Iskola utcában a Velencei út és a középiskola közötti szakasz, a Zsiráf óvoda előtti közvilágítása, illetve a Petőfi utca utolsó szakaszának közvilágításhoz tartozó fejlesztések, a nyár folyamán a régi higanygőzös lámpatesteket kiváltása a Kastély utca és a Tejüzem között) lehetséges, hogy jelenleg ez felesleges pénzügyi kockázatot jelentene, mert csak hitelfelvétellel valósulhatna meg.
A közvilágítási fejlesztések nehézségét az okozza, hogy csak tervezés után lehetséges megoldani, az áram túl veszélyes ahhoz, hogy engedélyezések és szabályozás betartása nélkül „okosba” meg lehessen oldani.
Bár augusztus elején és végén nagy felháborodás volt az elektromos áramvezetékek alatti gallyazás és az esetleges fakivágások miatt, azonban azóta a közvilágítás teljes utcaszakaszokon való megszűnésére nem volt azóta példa. Korábban, ha fújt egy kis szél, bizonyos utcaszakaszok közvilágítása nem működött. Úgy tűnik ezek a „barbár” favágók megszüntették a zárlatot okozó tényezőket, melyet a sötét utcákat okozták napokra a településen.
Pusztaszabolcs, 2018. október 26.
Csányi Kálmán
polgármester

képünk illusztráció, forrás: http://www.ilst.hu/sites/default/files/ILST-LED%20k%C3%B6zvil%C3%A1g%C3%...