A Cikolai víz mikor lesz már probléma mentes?

A Polgármesteri Hivatalban március 27-én, kedden egyeztető megbeszélésen vett részt Csányi Kálmán polgármester, Tüke László alpolgármester, Simonné Zsuffa Erzsébet képviselőasszony, Kovácsné Ildikó műszaki előadó, Horváth Ibolya és a Drv. Zrt. képviselői, hogy a cikolai ivóvízgerinc kiépítéséhez a legkörültekintőbben járjon el az önkormányzat. Az előkészítéshez azt a kérdéskört járta körül, ami minden cikolai lakost foglalkoztat – hogyan tovább, hogy ivóvíz minőségű víz legyen?

A megbeszélésen elsősorban jogi kérdéseket tisztáztak. Az utóbbi 5-10 évben sokat változtak a szakhatósági paraméterek, melyek alapján bemérik, minősítik az ivóvizet. Több szempontnak kell megfelelni, beleértve a víz minőségét, kémiai összetételét, a vízkezelő rendszereket. De ezeken felül kötelező feladatként viziközművet kell létrehozni, melyet csak állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vízbázisra lehet kiadni. Az engedélyek megadásához szükséges a víztermelő egységek létrehozása, a nyomásrendszer kialakítása, a glóbusz, az elosztó vezetékrendszer és átmérőjének szabályozása. Ez csak új vezetékrendszer kiépítésével lehetséges. Ráadásul kötelezően üzemeltetőt kell kijelölni, melyet a jelenlegi rendszerre a Drv. Zrt az elavultság miatt nem vállal.

A viziközmű kialakításához közel 60 millió Forint szükséges. A beruházás 10%-át 6 millió forintot a lakosságnak kell kifizetni, és vizi társulatot kell létrehoznia. A vizi társulást a lakosság 66%-ának el kell fogadnia, hogy a vízvezetékrendszerre minden lakást rá lehessen kötni. Az anyagi kötelezettségek lakásonként közel 150.000 Ft-ot fognak kitenni. A társulás, ha kell hitelt vehet fel, hogy az anyagi kötelezettséget teljesíteni tudja, így akár több évre, akár havi 3-4000 Ft-ra is el lehet osztani a hirtelen soknak tűnő összeget a lakosoknak.