Projektindító sajtótájékoztató volt az általános iskolában

Projektindító sajtónyilvános esemény a Dunaújvárosi Tankerületi Központ Infrastrukturális fejlesztéséről

 

Nyilvános sajtótájékoztatót tartott Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerület igazgatója a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskolában ma délelőtt. Kocsis József az általános iskola igazgatója a meghívott vendégek között köszöntötte Dr. Galambos Dénest, Varga Gábort és Tessely Zoltán országgyűlési képviselőket, valamint a Klik igazgatónőjét, a megjelent polgármestereket és iskolaigazgatókat.

 

Az EFOP-4.1.3-17 pályázatok az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése céljából indultak. Fejér megyében 3 általános iskola nyert ilyen pályázatot, köztük a legtöbbet Pusztaszabolcs, 585,47 millió Ft-ot.

A megvalósítási tervben átépítés és felújítás, korszerűsítés is szerepel, amely minden szempontból szükségessé vált a helyi általános iskola állapotát ismerve.  Elkerülhetetlen a tornaterem, sportudvar kialakítása és a zöld környezet, parkosítás kialakítása. A fejlesztéssel érintett terület 2123 nm.

A meglévő két szintes épület tetőtérrel fog továbbbővülni nyelvi laborral, könyvtárral, közösségi térrel, akadálymentesítéssel és lifttel. Összeépítésre kerülnek a külön álló épületek is, mint a „lapos” épület, melyben egy a mostani követelményeknek megfelelő színvonalú alapfokú művészeti oktatásnak adhat majd teret.

Mozgásfejlesztő tornatermet is kapnak a kisiskolások a két épület összeépítésével, sőt itt kap helyet a szertár és az orvosi szoba is. Ezzel együtt a tornacsarnok is megújul, hogy többféle sportolásra adjon teret, valamint a bitumenes sportpályát is felújítják.

Nem utolsó szempont, hogy energetikailag is hatékonyabb legyen az épület, ezért a hőszigetelés, az iskola szigetelése, a rossz nyílászárók cseréje ugyanolyan fontos szerepet kap.

Dr. Galambos Dénes kiemelte, hogy Pusztaszabolcs esetében különösen fontos, hogy az önkormányzat által elnyert energiahatékonysági pályázat 119 millió Ft-ját jól összehangolják az EFOP-os pályázattal, és nem elhanyagolható az sem, hogy a Kézilabda Szövetséggel kötött együttműködés, melynek a keretében az öltözőket újították fel jól kiegészíti a két pályázatot. Beszélt arról, hogy a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola a maga nemében gyűjtőiskolaként működik, nem csak területileg, hanem mert felkészíti a településen működő Szakgimnáziumra az iskolásokat, az adatok szerint a helyiek 80%-a választja a Szabolcs Vezér Szakgimnáziumot továbbtanuláshoz. A szinergia nagyon fontos a szakemberek képzésében, a helyi és a környékbeli iskolások továbbképzésében.

Csányi Kálmán polgármester köszöntötte a vendégeket, s röviden ismertette az önkormányzat által megvalósítandó energiahatékonysági TOP pályázat elemeit.

 

Pusztaszabolcs, 2018. február 12.