Sajtóközlemény

Sajtóközlemény a 2018. február végétől kezdődő 40a és 44 vasúti vonalon teljes pályakizárással járó pótlási tervről

Tisztelt Pusztaszabolcs utazóközönsége!

Pályakorszerűsítés miatt Kelenföld és Érd-elágazás között mindkét vágányon teljes vágányzár lesz várhatóan 2018. február 26-tól 2019. március 31-ig.

Ezzel kapcsolatosan 2018. február 5-én a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) egyeztető megbeszélésen tájékoztatta az érintett települések polgármestereit. Az itt elhangzott információkról tájékoztatom Önöket.

 

  1. Pusztaszabolcs – Déli-pályaudvar közötti személyvasúti közlekedés annyiban fog változni, hogy a személyvonatokat Érd-felső megálló után a Tárnoki 30a vonalra irányítják át, majd Tárnoktól Érd-alsón keresztül fog a vonat a Kelenföldi állomásra illetve a Déli-pályaudvarra érkezni. Ez 15 perccel megnövekedett menetidőt generál, így az eredeti menetrendhez képest 15 perccel korábban indulnak és érkeznek a személyvonatok Kelenföldről és a Déli-pályaudvarról. Az utasoknak nem kell átszállni. A Kelenföld és Érd alsó közötti szakaszon, hogy elkerüljék a menetidő további növekedését csak korlátozott megállással számolnak.
  2. Budafok és Érd felső vasúti megállók között kimaradt szakaszon a Volánbusz Zrt. által üzemeltetett 700-as busz áll majd rendelkezésre, ez is kb. 15-20 perc menetidő növekedést okoz. A tervezett indulási időpontok tekintetében kismértékű módosítások még elképzelhetőek. Az autóbuszjáratok Érden belüli útvonalában - műszaki körülmények függvényében - még nagyobb volumenű változások is elképzelhetőek még. A 700-as járatokon és a pótlás ideje alatt tervezetten bevezetésre kerülnek a vonatokhoz csatlakozó 701-702-703-as járatok. (Ezek tarifáiról még egyeztetések lesznek). A főbb műszakváltások idején az autóbuszok Budafok és Érd között közlekednek, más időszakokban csak Budatétény (Campona) és Érd-felső között. A buszok és a 40a vonal személyvonatai napközben óránként csatlakoznak egymáshoz Érd-felsőn.
  3. A buszmenetrend csatlakozási-jegyzékében megjelenő vonatokon felül további 2-2 sűrítő vonattal is lehet az utasforgalmi csúcsidőszakokban számolni Pusztaszabolcs és Budapest között  (reggel 4 - 8 óra között, illetve délután 14-18 óra között), de a 701,702,703-as buszok a menetrend szerinti, alapütemű személyvonatokhoz csatlakoznak óránként.
  4. A Puszaszabolcs-Börgönd-Székesfehérvár közötti 44-es vonalon szintén 2018. február 26-2019. március 31-ig lesz előreláthatólag teljes személyvonati vágányzár, melynek idejére vonatpótló buszjáratot biztosítanak. Egyfelől közvetlen buszjárat lesz Pusztaszabolcs és Székesfehérvár között, másfelöl olyan vonatpótló buszjáratot is indítanak, mely minden köztes állomásra elviszi az utasokat Pusztaszabolcs és Székesfehérvár között.

A KTI közleménye szerint céljuk, hogy a vágányzár ideje alatt a lehető legkevesebb kellemetlenség merüljön fel, de várhatóan növekvő eljutási időkkel szükséges számolni az utazóknak. Sajnálatosan az utasok sérelme elkerülhetetlennek látszik.

Teljes körű sajtótájékoztatót a vágányzár előtt 2 héttel fognak tartani, melyről szintén tájékoztatom majd Önöket.

Együttműködésüket és megértésüket ezúton is köszönjük!

 

Pusztaszabolcs, 2018. február 6.

 

 

                                                                                                          Csányi Kálmán

                                                                                                          polgármester