Közlemény

Tájékoztatás a Pusztaszabolcs-Felsőcikolát érintő vízhálózat meghibásodásáról és

a megtett intézkedésekről

 

Pusztaszabolcs-Felsőcikola településrészről lakossági jelzés érkezett, hogy az elmúlt hét végén több lakásban akadozott a vízszolgáltatás vagy alacsony volt a víznyomás, majd a tegnapi nap délelőttjén a településrész egészét érintően megszűnt a szolgáltatás.

A probléma megoldása érdekében haladéktalanul felvettük a kapcsolatot a víziközmű üzemeltetésben szakmai tapasztalattal rendelkező DRV Zrt.-vel, szakembereik elsőként a csőtörés lehetőségét kívánták kizárni, ezért azonnal megkezdték a rendszer vizsgálatát a Noble Kft. segítségével, mely vizsgálat megállapította, hogy a rendszer meghibásodását nem csőtörés okozta.

Ezt követően a hibaelhárítás végett ismételten megkerestem a DRV Zrt.-t, akiknek szakemberei jelezték, hogy a globust feltöltő szivattyú nem működik áramellátás hiányában. Ezután megkerestem a vízellátást korábban biztosító Agárdi Farm Kft.-t, melynek illetékese arról tájékoztatott, hogy a telephelyükön található trafó meghibásodása okozza az áramellátás hiányát, bejelentést tettek az áramszolgáltató felé, azonban jelzésükre a hibaelhárítást még nem kezdték meg. Erre tekintettel azonnal megkerestem az E-on Zrt. illetékes területgazdáját és kértem, hogy a vízellátás mielőbbi biztosítása érdekében haladéktalanul intézkedjenek a trafó rendeltetésszerű működésének biztosításáról, amely a tegnapi nap folyamán jelzésünkre rövid időn belül megtörtént. Ezután a DRV Zrt. munkatársai felkérésemre elindították a rendszert, a globus feltöltése folyamatosan zajlik. A Népegészségügyi Intézet (korábban ÁNTSZ) illetékes szervével is egyeztettünk és megrendeltük a víz ún. gyorsbakterológiai vizsgálatát.

Az átmeneti vízhiány kiküszöbölése érdekében még a tegnapi nap délelőttjén megkerestük a DRV Zrt.-t lajtoskocsi biztosítása érdekében, akik ezen kérésünket haladéktalanul nem tudták teljesíteni, ezért azonnali intézkedésként a cikolai lakosok számára ásványvíz kiosztására és nem ivóvíz felhasználási céllal a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. által rendelkezésünkre bocsátott lajtoskocsi segítségével biztosítottunk vizet, míg késő délutánra a DRV Zrt. által biztosított lajtoskocsi megérkezett és nagyobb mennyiségben tudott ivóvizet biztosítani a településrészen lakók számára.

Az ivóvizet Önkormányzatunk a mai nap reggelén és szükség szerint, a rendszer helyreállításáig továbbra  is lajtoskocsival biztosítja, továbbá ásványvíz kiosztására is sor kerül helyi vállalkozó segítségével.

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének döntése értelmében az Önkormányzat megvásárolta a hidroglobust és a kutat annak érdekében, hogy a korábbi tulajdonostól függő helyzetet elhárítsa és egyértelmű döntéseket hozhasson azért, hogy hosszú távon biztosítottá váljon a cikolai lakosok számára a vezetékes vízellátás, melynek érdekében megtörtént a kút bevizsgálása, valamint elindultak az eljárások egy új gerinchálózat kiépítésére, mellyel az üzemeltetés is biztonságosabbá válhat.

A jelenleg fennálló műszaki probléma elhárítása érdekében mindent elkövetünk, a felkért szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a vízellátás mielőbb üzembiztosan és folyamatosan a cikolai lakosok számára újra elérhetővé váljon. Addig is tisztelettel kérem megértésüket és türelmüket.

 

Pusztaszabolcs, 2017. augusztus 8.     

 

Csányi Kálmán

polgármester